ЧЕРКАЩАНИ ОТРИМАЛИ ЗМОГУ ГОТУВАТИ ФРАНЦУЗЬКУ ЇЖУ ЗА РЕЦЕПТАМИ МАРІ-ФРАНС БАРБ'Є.*
26 травня 2015 року у стінах Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників відбулася презентація книги кулінарних рецептів Марі-Франс Барб’є-Матіс, президента асоціації «Україна Два Люксембурги». На презентацію були запрошені вчителі французької мови міста Черкас та Черкаської області. Презентація співпала з визначним ювілеєм, 20 років діяльності асоціації, яка допомагала упродовж цих років Україні у здійсненні освітніх, культурних та медичних проектів. На презентації також були присутніми віце-президент асоціації, мешканка Люксембургу, Мар’єт Фабек, та її член, волонтер, бельгійка, Марі-Луїз Гобер.
Над перекладом книги Марі-Франс «Готовим с Мари-Франс» працювала вчитель французької мови Першої міської гімназії, Мокрушина Т. Г., а з друку книга вийшла у видавництві м. Сміла. Вона містить улюблені кулінарні рецепти сім’ї Марі-Франс, які є простими для приготування вдома, правила та поради для здорового харчування, а також знання про мистецтво сервірування столу.
Марі-Франс та Тетяна Григорівна відповідали на запитання присутніх, що стосувалися роботи над книгою та приготування певних рецептів. Далі Марі-Франс, пані Фабек та пані Гобер поділилися враженнями про своє нинішнє перебування на Україні і висловили занепокоєння стосовно відсутності реформ та помітних змін у нашій країні. Разом з тим, Марі-Франс зазначила, що розуміє усю складність ситуації, пов’язану із воєнними діями на сході нашої країни і сподівається, що Україна подолає ці труднощі якомога скоріше.
Наприкінці, Марі-Франс подарувала присутнім свою книгу з автографами, сподіваючись що страви, рецептами яких вона люб’язно поділилася, будуть усім до смаку.