МОЗ оприлюднило технологічні картки нового меню для школярів
Міністерство охорони здоров’я оприлюднило технологічні карти нового меню, яке готуватимуть для дітей з 1 січня 2022 року.
Про це повідомили у пресслужбі МОЗ. Страви та вироби з цих технологічних карток можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В них наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими, - йдеться у повідомленні. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.
Що змінюється в системі шкільного харчування?
Зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г.
Добовий обсяг солі – не більше 5 г.
Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.
Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року - тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів.
Нове меню є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени.
Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.